Endüstri : Kimyasal Hammadde

  • Kategori : Alkaliler

AĞIR SODA

Ürün İsmi

 Ağır Soda (Sodyum Karbonat)

Cas No

 497-19-8

Kimyasal Formülü

 Na2CO3

Görünüm

 Beyaz, katı toz (granül)

Saflık (%)

 99.00

Yoğunluk (g/cm3)

 2.54

Erime Noktası (°C)

851

pH

 11.4

Molekül Ağırlığı (g/mol)

 105.98

Suda Çözünürlük (g/L)

 212.5


Kimyasal adı : E500, Soda, Soda Kristali, Soda Külü

Özellikleri : Karbonik Asidin Sodyum Tuzudur. E500

Kullanım Alanları

  • Deterjan ve sabun sanayisinde sodyum karbonat, doğal temizlik maddesi olarak tercih edilir.
  • Çamaşır sodası yapımının olmazsa olmazlarından biri de sodyum karbonattır. Sodyum karbonat ılık su ile açılmasının ardından çamaşır sodası elde edilmektedir.
  • Keten ve pamuklu elyafların pişirilmesinde tercih edilir.
  • Tuğla yapımında da tercih edilen sodyum karbonat ıslatma işlevi görmektedir.
  • Diş macunlarında da yer alır ve köpük oluşması sodyum karbonattan kaynaklanmaktadır.
  • Vücutta oluşmuş ikinci derece yanıkların tedavisinde tercih edilir.
  • Tül ve perde beyazlatma işleminde tercih edilir.
  • Çamaşır ve özellikle tüllerin beyazlatılmasında kullanılır. Sodyum karbonat sularda sertlik yapan iyonları karbonat halinde çöktürüp ortamdan uzaklaştırır. Bu şekilde çamaşır makinalarında yumuşatıcı olarak kullanılır.
  • Cam üretiminde kullanılan en önemli kimyasaldır. Kumla soda birleştirilerek çok yüksek ısıya yükseltilir ve aniden soğutulur. Bu şekilde cam üretilir.
  • Tekstil sektöründe reaktif boya kullanıldığında sodyum karbonat boya ve lif arasındaki bağı oluşturmak için kullanılır.
  • Gıda katkısı olarak asit düzenleyici, anti-caking ajanı ve stabilizatör olarak görev yapar. Şerbet tozu üretiminde kullanılır.
  • Tuğla yapımında ıslatma ajanı olarak görev yapar, bu şekilde kil extrude edilirken daha az suya ihtiyaç olur.
  • Diş macunlarında köpük ajanı olarak kullanılır. Sürtünme yaratır ve ağız pH ını yükseltir.

İade Koşulları : 

Kapağı açılmış , ambalajı bozulmuş veya zarar görmüş , kullanılmış ürünlerin geri iadesi kabul edilmemektedir.

Kargolama : 

Saat 15.00'a kadar verilen siparişler aynı gün kargoya verilmektedir.

HAFİF SODA (SODYUM KARBONAT)

Ürün İsmi

 HAFİF SODA (SODYUM KARBONAT)

Cas No

 497-19-8

Kimyasal Formülü

 Na2CO3

Görünüm

 Beyaz, katı toz (granül)

Saflık (%)

 99.00

Yoğunluk (g/cm3)

 0.4-0.6

Erime Noktası (°C)

 851

pH

 11.4

Molekül Ağırlığı (g/mol)

 105.98

Suda Çözünürlük (g/L)

 212.5


Özellikleri :
 
Karbonik asidin sodyum tuzudur.  Sodyum karbonat (aynı zamanda çamaşır sodası , soda ve soda kristaller , ve benzeri gibi monohidrat formunda kristal karbonat ), Na2CO3 , suda çözünür olan sodyum tuzu arasında karbonik asit .

Genellikle beyaz bir toz, monohidrat oluşturmak üzere kolayca emilen kristalin bir dekahidrat olarak bulunur . Saf sodyum karbonat, higroskopik (havadan nemi emer) beyaz, kokusuz bir tozdur . Çok alkalin bir tada sahiptir ve suda orta derecede basit bir çözelti oluşturmaktadır. Sodyum karbonat, yurtiçinde su yumuşatıcısı olarak günlük kullanımı için iyi bilinmektedir .  

Kullanım Alanları :

·         Çamaşır ve özellikle tüllerin beyazlatılmasında kullanılır. Sodyum karbonat sularda sertlik yapan iyonları karbonat halinde çöktürüp ortamdan uzaklaştırır. Bu şekilde çamaşır makinalarında yumuşatıcı olarak kullanılır.

  • Cam üretiminde kullanılan en önemli kimyasaldır. Kumla soda birleştirilerek çok yüksek ısıya yükseltilir ve aniden soğutulur. Bu şekilde cam üretilir.
  • Tekstil sektöründe reaktif boya kullanıldığında sodyum karbonat boya ve lif arasındaki bağı oluşturmak için kullanılır.
  • Gıda katkısı olarak asit düzenleyici, anti-caking ajanı ve stabilizatör olarak görev yapar. Şerbet tozu üretiminde kullanılır.
  • Tuğla yapımında ıslatma ajanı olarak görev yapar, bu şekilde kil extrude edilirken daha az suya ihtiyaç olur.
  • Diş macunlarında köpük ajanı olarak kullanılır. Sürtünme yaratır ve ağız Ph’ ını yükseltir.

    İade Koşulları : 

    Kapağı açılmış , ambalajı bozulmuş veya zarar görmüş , kullanılmış ürünlerin geri iadesi kabul edilmemektedir.

    Kargolama : 

    Saat 15.00'a kadar verilen siparişler aynı gün kargoya verilmektedir.


BONCUK KOSTİK (Sodyum Hidroksit)

Ürün İsmi

 BONCUK KOSTİK (SODYUM HİDROKSİT)

Cas No

 1310-73-2

Kimyasal Formülü

 NaOH

Görünüm

 Beyaz / Toz

Saflık (%)

 99.0

Yoğunluk (g/cm3)

 2.13

Erime Noktası (°C)

323

Kaynama Noktası (°C)

1388

Molekül Ağırlığı (g/mol)

 39.99

Suda Çözünürlük (g/L)

1110


Özellikleri :

Saf sodyum hidroksit, bozulma olmaksızın 318 ° C'de eriyen renksiz, kristalin bir katıdır. Suda yüksek ölçüde çözünür, etanol ve metanolde daha düşük bir çözünürlükle bulunur , ancak eter ve diğer polar olmayan çözücüler içinde çözünmez. 

Sodyum hidroksit , aynı zamanda, yosun ve kostik soda olarak bilinir. Sodyum hidroksit, oldukça kostik bir baz ve alkali olup , proteinleri sıradan ortam sıcaklıklarında parçalayıp ciddi kimyasal yanıklara neden olabilir .

Sodyum hidroksit, protik asitlerle reaksiyona girerek su ve buna bağlı tuzlar üretir. Örneğin, sodyum hidroksit hidroklorik asit ile reaksiyona girdiğinde , sodyum klorür oluşur:

NaOH ( sulu ) + HCI (sulu) NaCI (aq) + H 2 O ( l )

Güçlü bir asit ile reaksiyonun bu türü, ısı yayar ve dolayısıyla egzotermiktir . Bu asit bazlı reaksiyonlar titrasyonlar için de kullanılabilir . Bununla birlikte, sodyum hidroksit, birincil standart olarak kullanılmaz, çünkü higroskopiktir ve havadaki karbondioksiti emer .

Kullanım Alanları

  • Tekstil, kağıt, deterjan ve sabun, gıda, matbaa, zeytincilik, döküm, metal işleme, alüminyum ve su arıtma tesislerinde kullanılır. 
  • Asit kontrolünde, kötü kokuyu arıtmada, boruları temizlemede, pH dengelemede
  • Yapıştırıcı olarak, ısı ile yapılan matbaa baskılarında, gazete kağıdında
  • Sodyum Aluminat, Sodyum Siyanür, Silikat, Polikarbonat, Titan Oksit, Zeolit üretiminde
  • En son üründe artiklari uzaklaştırmada, beyazlatmada
  • STTP, Sodyum Hipo Klorur, Sabun, Fırın ve Boru Temizleyici madde yapımında
  • Sodyum Fenolate [ aspirin ve antiseptik] yapımında
  • Yemeklik yağı arıtmada, meyve ve sebze kabuğu soymada, dondurmada
  • Yağ temizlemede, su arıtmada, ekipman temizlemede
  • Nişasta, Kostik, Su, Silikat: Birlikte Etiket Yapıştırıcı İmalatında
  • Nişasta, Kostik, Su, Boraks: Birlikte Oluklu Mukavva Tutkal İmalatında
  • Rafine ürünlerde asit kalıntılarını uzaklaştırmada, fenollerin çıkartılmasında, sondaj çamurunda pH dengelemede, sondajda kalsiyum ve bakterisitleri uzaklaştırmada
  • Filtre Temizleyici (filtre havuzlarında) ve madenlerdeki asit unitesini temizlemede,
  • Ayrıca kullanılan Sodyum Siyanür'ün pH değerini ayarlamada Kostik (Sodyum Hidroksit) veyahut Kireç (Kalsiyum Hidroksit) kullanılır.

HİDROJEN PEROKSİT %50

Ürün İsmi

 HİDROJEN PEROKSİT - %50

Cas No

7722-84-1

Kimyasal Formülü

H2O2

Görünüm

Şeffaf sıvı

Saflık (%)

50

Yoğunluk (g/cm3)

1.19

Kaynama Noktası (°C)

150.2

Molekül Ağırlığı (g/mol)

34.014


Özellikleri :

H202 element değeri ile gösterilen bu element, oludkça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Soluk mavi renkte oldukça güçsüz bir asittir. Bu kimysal sulandırıldığında renk özelliğini kayıp eder. Özellikle temizlik ve kağıt sanayi de oldukça fazla kullanılır. Bu molekül insan vücudunda karaciğerde parçalanma özelliğine sahiptir.

 Kullanım Alanları: 

  • Kötü kokular için sulandırılarak sprey olarak kullanılır.
  •  Kağıt sanayisinde kağıtları beyazlatmak için kullanılır.
  •  Düşme, kesik ve ameliyat sonrası oluşan yaraları temizlemek için kullanılır.
  •  Arıtma sanayisinde dezenfektan olarak kullanılır.
  •   Mutfakta  sürekli kullanılan doğrama tahtasının dezenfekte etmek için kullanılır.
  •  Su ile karıştırılan hidrojen peroksitin bitkilere spreyle sıkılması bitkileri besler ve uzamalarını sağlar.
  •  Halı üzerinde oluşan lekelerde ağartıcı özelliği vardır.
  •  Kötü kokular için sulandırılarak sprey olarak kullanılır.
  •  Tuvalet ve banyo temizliğinde kullanılır.
  •  Bulaşık deterjanı içine katılması deterjanın yağ çözme ve yıkama gücünü artırır.
  •  Bulaşık makinasının temizliğinde kullanılır.
  •  Tül ve perdelerin beyazlamasını sağlamak için suya katılarak kullanılır.
  •  Fayanslarda oluşan küf ve sabun lekelerini giderir.
  •  Çaydanlık ve tencere gibi metaller üzerine uygulanması bu metallere parlaklık kazandırır.
  •   Dişleri beyazlatır ve diş fırçasını temizler.
  •  Çamaşır suyu yerine ağartıcı olarak kullanılır.

LİKİT KOSTİK Sodyum Hidroksit - NaoH

Ürün İsmi

LİKİT KOSTİK - %99

Cas No

1310-73-2

Kimyasal Formülü

KOH

Görünüm

RENKSİZ SIVI

Saflık(%)

99.0 min.

Yoğunluk (Kg/Litre)

1320-1520 

Parlama Noktası, °C

UYGULANAMAZ

Kaynama Noktası, °C

120 - 147 °C ( 30 % - 50 %)

Buhar Basıncı

250 mmHg (100°C)(%40w/w)

Molekül Ağırlığı

39.9971 g/mol

Su içinde Çözünürlüğü g/L (20° C)

ÇÖZÜNÜR

PH

14

Özellikleri :

Sodyum Hidroksit diğer adıyla Kostik Soda beyaz renkli, nem çekici bazik özellik gösteren kimyasaldır. Suda kolaylıkla çözülür. Sodyum hidroksit, protik asitlerle reaksiyona girerek su ve buna bağlı tuzlar üretir. Örneğin, sodyum hidroksit hidroklorik asit ile reaksiyona girdiğinde , sodyum klorür oluşur: Çok geniş kullanım alanları vardır.
Kullanım Alanları :

  • Kağıt ve yapıştırıcı sektörlerinde kullanılır.
  • Kimyasal madde üretiminde ara ürün,katalizör vb. olarak kullanılır.
  • Arıtma ve temizleme işlemlerinde kullanılır.
  • Tekstil sektöründe ağartma işlemlerinde kullanılır.
  • Deterjan ve sabun üretiminde kullanılır.
  • Petrol, Doğalgaz ve madencilik sektörlerinde kullanılır.
  • Gıda ve içecek sektörlerinde kullanılır.

PAYET KOSTİK

Ürün İsmi

PAYET KOSTİK - %98

Cas No

1310-73-2

Kimyasal Formülü

NaOH

Görünüm

KATI, KRİSTAL, FLAKE

Saflık(%)

98

Yoğunluk (Kg/Litre)

2,13 g/cm3 

Parlama Noktası, °C

UYGULANAMAZ

Kaynama Noktası, °C

1390

Erime Noktası, °C

318,4

Molekül Ağırlığı

39,9971

Özellikler :

  • Payet kostik korozif bir üründür. Mukoz mebranlarda, gözler ve ciltte hızlı yanıklara neden olur.
  • Su ve asitler ile ısı açığa çıkaran şiddetli reaksiyonlar verir. Bazı metallerle temasında hidrojen gazı açığa çıkar.
  • Suda yüksek ölçüde çözünür, etanol ve metanolde daha düşük bir çözünürlükle bulunur , ancak eter ve diğer polar olmayan çözücüler içinde çözünmez.

Kullanım Alanları :

·         Asit kontrolünde, kötü kokuyu arıtmada, boruları temizlemede, pH dengelemede

·         Yapıştırıcı olarak, ısı ile yapılan matbaa baskılarında, gazete kağıdında)

·         Yemeklik yağı arıtmada

·         Yağ temizlemede, su arıtmada, ekipman temizlemede

·         Nişasta, Kostik, Su, Silikat: Birlikte Etiket Yapıştırıcı İmalatında

·         Nişasta, Kostik, Su, Boraks: Birlikte Oluklu Mukavva Tutkal İmalatında

·         Filtre Temizleyici (filtre havuzlarında) ve madenlerdeki asit ünitesini temizlemede,

·         Asit kontrolünde, kötü kokuyu arıtmada, boruları temizlemede, pH dengelemede

·         Yapıştırıcı olarak, ısı ile yapılan matbaa baskılarında, gazete kağıdında

POTASYUM HİDROKSİT -%90 (POTAS KOSTİK)

Ürün İsmi

POTASYUM HİDROKSİT (Potas Kostik)

Cas No

1310-58-3

Kimyasal Formülü

KOH

Görünüm

Katı, küçük parçacık

Saflık (%)

90

Yoğunluk (Kg/Lt)

1,480-1,515

Parlama Noktası °C

Yanıcı değildir

Kaynama Noktası °C

1327

Özellikleri :

Potasyum hidroksit diğer bir adıyla Potas kostik olarak bilinir, Potasyum hidroksit formülü KOH olarak bilinmektedir, katı bir halde, beyaz renkte olan bir kimyasal maddedir. Suda eridiği vakit ısı açığa çıkarır. Ayrıca potasyum hidroksit maddenin nem tutma özelliği bulunur. Ortamdaki nemi emer ve yavaş yavaş eriyebilen bir yapıya sahip olmaktadır.

Kullanım Alanları :

  • Gıdalarda, boyar maddelerde, kauçuk üretiminde ve organik sentezlerde kullanımı sağlanır.
  • Potasyum tuzu hazırlığında, karbonat bileşiminin içerisinde, fosfat maddelerinin içerisinde, nitrat maddelerde, permanganat maddelerinde, ksantat maddelerde ve iyodür maddelerin sentezinde, endüstriyel cins deterjanların üretiminde, çözelti içerisindeki gübrelerin oluşturulmasında, böcek ilaçlarında ve yabani ot öldürücü ilaçlarda, pigment maddesi üretilmesinde, kauçuk maddesi üretiminde, kauçuk endüstrisi için kullanılan kağıtlarda, fotoğraf endüstrisinde, tıbbi sanayide, alkali pillerde yani akü yapımında kullanılır.
  • Potasyum hidroksit ya da potasyum hidrat bir kimyasal bileşiktir. Akkor derecede uçucu olan, 360 °C'de eriyen, suda ısı açığa çıkararak çözünen, beyaz renkte katı bir maddedir. Alkalik bir baz olan potasyum hidroksidin geniş bir kullanım alanı vardır. Endüstride arap sabunu üretiminde, pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılır.
  • Potasyum hidroksit tarımda özellikle asidik toprakların pH derecesini dengelemek, alkalik yapmak amacıyla sıkça kullanılır. Ayrıca tarım ilaçlarının yapımında da kullanılır. Bunun yanında tıpta, endüstriyel kimyada da kullanılır.
  • Potasyum hidroksit endüstriyel kimyada geniş kullanım alanlarına sahiptir. Geri dönüşümlü kâğıtların yapımı, sıvı sabun yapımı ve birçok temizlik ürününün üretiminde potasyum hidroksitten yararlanılır.
  • Ayrıca veteriner hekimliğinde bazı hayvan ilaçlarının yapımında kullanılmaktadır. Potasyum hidroksit CO2 tutucudur, bu yüzden bitkisel deneylerde yararlanılmaktadır. 

SODYUM BİKARBONAT

Ürün Adı :

SODYUM BİKARBONAT - %99,3

Cas No

144-55-8

Molar kütle:

84,007 g/mol

Kimyasal Formülü

NaHCO3

Görünüm

Beyaz katı kristaller

Saflık(%)

99,3

Yoğunluk (Kg/Litre)

2,2

Özellikleri  :

Sodyum bikarbonat kimyasal formülü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Sodyum tuzlarından birisidir. Anti asit özelliği vardır. Kabartma tozu olarak da kullanılır. Suda çözünür. Beyaz katı kristal tozdur. Sodyum karbonat'ı andıran hafif alkali tadı vardır. Hamuru kabartmak için kullanılan kabartma tozu genellikle Sodyum bikarbonatın (NaHCO3), kuru asitin (H+) ve mısır nişastasının birleşimidir. Sodyum bikarbonat halk dilinde karbonat olarak bilinir.   

Bakliyatlar ve sert sebzeler haşlanırken, haşlama suyuna karbonat eklenirse daha çabuk yumuşamaları sağlanır. Karbonatın bazik özelliği selülozun kabarmasına yardımcı olur. Karbonat yine bazik özelliği sayesinde istenmeyen kokuları yok eder. Örneğin ağız kokusu, lavabo ve tuvaletlerdeki atık su akım yerleri, kokan ayakkabılar, buzdolabı gibi. Çünkü karbonat kokuları kendine bağlama özelliğine sahiptir. Lahana, karnabahar gibi sebzeler kükürtçe zengindirler. 

Kullanım Alanları

·         Sodyum bikarbonat, halk arasında sıklıkla hamur kabartma tozu olarak bilindiği için, bu şekilde kullanımı yaygındır. Ancak bunun yanı sıra yanmış tepsilerin ve tencerelerin rahat bir şekilde temizlenebilmesi için iyi bir çözümdür.

·         Ayrıca demliklerin içerisindeki kalıntıların, termoslardaki ve vazolardaki kalıntıların temizlenmesinde de kullanılır. Uygulanması da son derece basittir. Uygulanacak kaba sıcak su doldurulur ve içerisine sodyum bikarbonat dökülür. Bu karışımla lekeler kolaylıkla temizlenir.

·         El ve ayak terlemesi sorunu olanların deodorant yerine sodyum bikarbonatlı su kullanılırsa bu bölgelerdeki terleme sorununda azalma olur ve kötü kokular da engellenir.

·         Güneş yanıklarında sodyum bikarbonatlı su yanan bölgeye anında uygulanırsa, yanık bölgedeki ağrıyı hafifletmektedir.

SODYUM HİDROSÜLFİT

Ürün Adı :

SODYUM HİDROSÜLFİT

CAS numarası:

7775-14-6

Moleküler formülü:

Na2S2O4

Molar kütle:

174,107 g / mol

Görünüş:

Griye yakın kristal toz

Yoğunluk:

2.38 g/cm3

Erime noktası:

52 ° C

Kaynama noktası:

ayrışabilir

Suda çözünürlük :

21.9 g/100 mL

Çözünürlük: 

Alkol az çözünür

Özellikleri :

Sodyum hidrosülfit, sodyum sülfoksilat ve sülfoksilat da denilmektedir. Sodyum ditionit fizyolojik koşullar altında stabil değildir, bozunma oranı asitlik arttıkça artmaktadır. Nemle temastan sonra, hidrojen sülfite (hso3-), sülfit (so32-) ve hidrojen sülfata (hso4-) oksitlenir.  

Sodyum hidrosülfit, indirgenme özellikleri ve oksijen ile tepki verme özelliği nedeniyle endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.  

Kullanım Alanları :

·         Tekstil sektöründe, boyama sonrası elyaf üzerinde kalan boyayla redüktif reaksiyon vererek fazla boyanın elyaf üzerinden uzaklaşmasını sağlar.

·         Kağıt sektöründe, kağıt hamurunun ağartılmasında kullanılır.

·         Gıda sektöründe, şerbet ve maltozu ağartmak için kullanılır.

·         Su şartlandırmasında, demir iyonlarının uzaklaştırılmasını sağlayarak minerallerin ağartılmasında, kimyevi madde üretiminde sülfonlaşma ajanı ve sodyum kaynağı olarak ve gazların saflaştırılmasında kullanılır.

SODYUM PERKARBONAT

Ürün Adı

SODYUM PERKARBONAT

CAS numarası

15630-89-4

Formül : 

Na2CO3·1.5 H2O2

Yoğunluk : 

1-1,2 g/ml

Demir (Fe) İçeriği :

max. 10ppm

Molar Kütle: 

156.982 g/mol

Görünüm: 

Beyaz küresel granüller

Çözünürlük :

140 g/L 20°C

Ph :

10 - 10,8 (%1’lik çözeltisi)

Özellikler :
    Hidrojen Peroksit ve Sodyum Karbonat kimyasalları kullanılarak Akışkan Yatak Granulasyon Prosesi ile üretilmektedir.Sodyum Perkarbonat, su ortamına sağladığı Aktif Oksijen ve Soda sayesinde; güçlü seviyede ağartma, sterilizasyon, su yumuşatma, temizleme ve koku giderme özelliklerine sahiptir. Bunun yanı sıra kokusuz olması, insan sağlığına ve çevreye zararlı herhangi bir kimyasal içermemesi nedeni ile çevre dostu bir kimyasaldır.

Kullanım Alanlar :

  • Çamaşır ve bulaşık deterjanlarında ağartıcı, temizleyici, leke sökücü olarak
  • Leke sökücü ürün bileşimlerinde leke sökücü olarak
  •  Tekstil ve kağıt endüstrisinde ağartıcı olarak
  • Bazı gıda sanayii uygulamalarında ağartıcı ve dezenfektan olarak
  • Kişisel temizlik ürünleri formülasyonlarında ağartıcı olarak
  • Gıda, ilaç ve kozmetik gibi çeşitli endüstriyel uygulamalarda dezenfektan olarak
    kullanılmaktadır.